Liljaskolan och Vännäs HC skapar bättre förutsättningar för jämställd hockey

Ett hockeygymnasium där flickor ges samma villkor som pojkar i samarbete med Liljaskolan och Vännäs HC. Det är nya satsningen för en mer jämställd idrott i Vännäs kommun.
– Det finns en stor lucka att fylla inom dam och flickhockeyn och är ett stort steg för att stärka hockeyn i regionen och för jämställdheten inom sporten, säger Erik Åström, klubbdirektör i Vännäs HC.

Liljaskolan och Vännäs HC bedriver tillsammans redan idag ett hockeygymnasium med LIP-certifiering från svenska ishockeyförbundet, men där vi inte kunna erbjuda att flickor skall kunna delta på lika villkor. Men nu ändras inriktningen så vi kommer ge samma förutsättningar för både flickor och pojkar och de kommer träna på samma is och i samma klass under dagtid på hockeygymnasiet. Detta kommer dra igång redan till hösten 2019.

– Att kombinera hockey med gymnasiestudier ska självklart erbjudas på lika villkor till alla våra elever oavsett kön. Vi är glada att äntligen kunna erbjuda det, säger Susanne Berglund rektor för Skolenhet-C på Liljaskolan med ansvar över individuella val med specialidrotter och NIU.

I dagsläget finns det endast sex stycken elit-hockeygymnasium för flickor i landet, men fler klubbar i landet börjar se över möjligheten att LIP-certifiera sig även för flickor.

– Väldigt glädjande att vi får till denna satsningen, och det är med stor stolthet jag säger att vi är först i Västerbotten med detta. Det har redan nu börjat komma in en handfull intresseanmälningar från flickor. Sedan har vi även satsningen på gratis flickhockey med fri utrustning för de yngre . Det är av största vikt att även vi kan vara med och bidra med att fler tjejer ska kunna satsa på hockey och studier. Att vi ger fler ungdomar ett utrymme att fortsätta spela hockey längre och en mer jämställd hockey vinner alla på, säger Erik Åström klubbdirektör i Vännäs HC och fortsätter.

– Om vi ej får ihop tillräckligt många flickor för att delta i matchspel under det första året kommer vi ha en träningsgrupp på kvällstid och låna ut dem till Björklöven tills dess vi får ihop ett eget dam- eller damjunior-lag.

För att läsa mer och ansöka till Liljaskolans och Vännäs HC:s hockeygymnasium. Klicka här: