Bergendorff lämnar över – men stärkt organisation

Nu har ordförande Jacob Bergendorff meddelat att han inte kommer att ställa upp för omval inför kommande årsmöte – men han kommer ej lämna föreningen utan istället kommer organisationen att stärkas upp.

Jacob Bergendorff gjorde det gångna verksamhetsåret sin andra mandatperiod som ordförande. Han har gjort ett mycket gott arbete med att stärka upp varumärket Vännäs HC och fått styrelsen att jobba mer effektivt och proffesionellt. Men nu har han meddelat valberedningen och övriga i styrelsen att han ej kommer att ställa upp för omval till kommande årsmöte.

– Först och främst så har det varit en enorm ära att få sitta i styrelsen och varit ordförande i en förening som tagit så stora kliv de senaste säsongerna. Anledningen till det är ganska enkel, vi har väldigt bra människor som arbetar i vår lilla organisation. Det här är människor som jag hyser en enorm respekt för, de har otroligt sunda värderingar och det finns inget jag respektera mer. Jag kan nog inte med ord beskriva vilken insats våra ungdomsledare och föräldrar har gjort för att få igång vår barn- och ungdomssektion i föreningen, där talar resultatet för sig själv – antalet barn som spelar ishockey i Vännäs idag har ökat lavinartat. Och det i en sport som generellt har det ganska tufft på rekryteringssidan, säger avgående ordföranden Bergendorff och fortsätter:

– Vår elitverksamhet har tagit rejäla kliv de senaste åren, vårt representationslag fick kvala till allsvenskan den gångna säsongen, detta trots att vi har väldigt lite resurser. Våra två juniorlag har säsong för säsong tagit ytterligare kliv i sin utveckling. Exempelvis så var vårt J18 snubblande nära att knipa en slutspelsplats till J18-SM. Återväxten ser alltså väldigt bra ut i föreningen, med alla barn som spelar hockey samt och alla våra duktiga juniorer. Vi förfogar också över Hockeyettans yngsta a-lagstrupp den senaste fyra säsongerna. Det är något vi är stolta över!

Att lämna inte ställa upp för omval har inte varit ett lätt beslut för Jacob.

– Det är givetvis med ett stort vemod som jag nu lämnar styrelsen, men samtidigt har var sak sin tid. Jag sa till mig själv redan innan jag satte mig i styrelsen att det här var något jag ska göra under två år. Jag har erfarenhet av vara med att bygga upp organisationer och jag brinner otroligt mycket för det. Därför känns det rätt att kliva av nu och låta andra fortsätta att utveckla vår fina förening. Men visst kommer jag sakna det, det råder det inga tvivel om.

Glädjande är att Jacob inte kommer att lämna föreningen – utan istället ta en nyinsatt roll, som styrelsen klubbade igenom under måndagens styrelsemöte. Han kommer att tillträda som general manager med övergripande sportsligt ansvar för hela föreningen och där han svarar direkt till styrelsen samt att försätta sitt jobb med att fortsätta stärka upp föreningens visioner och värdegrund.

– En otroligt inspirerande uppgift, jag brinner för att vara med och utveckla människor och i den här rollen får jag alla möjligheter att försöka vara med och bidra. Jag gillar resultat och för mig är det viktigaste resultatet att alla spelare och ledare får ut så mycket som möjligt av sin egen potential, då kan vi prestera som bäst med våra hockeylag. Mitt jobb blir att försöka underlätta det så mycket som möjligt för dem. Min främsta uppgift blir att cementera in förenings värdegrund och vision i den sportsliga organisationen, så att den sitter ryggraden på alla våra spelare och ledare. En tuff men samtidigt otroligt rolig uppgift. Vi är och förblir en förening där spelare ska utvecklas till att bli bra hockeyspelare och människor.

Valberedningen om arbetet att hitta en ny ordförande och den nya organisationen:

– Vi ligger långt framme i arbetet med att hitta en ny ordförande som kan ta upp stafettpinnen efter Jacob. Han har gjort ett mycket gott arbete som ordförande och därför känns denna lösning väldigt bra, då han blir kvar i föreningen och fortsätter sitt jobb med att stärka upp sporten, säger valberedningens Jonas Nilsson.

Utöver detta kommer organisationen kring a-laget stärkas upp ytterligare med att Peter Johansson åter tillträder som sportchef för a-laget, efter att varit utflugen som klubbdirektör för fotbollsklubben Umeå FC.

– Givetvis känns det väldigt, väldigt bra att Peter stärker upp på a-lagssidan. Peter är en väldigt kompetent sportchef och tillgång för hela vår förening. Peter och jag känner varandra väl och trivs tillsammans. Vi litar på varandra och kommer ha ett väldigt bra samarbete tillsammans, säger Jacob Bergendorff.

– Det känns väldigt roligt och inspirerande att åter vara tillbaka i VHC och att få tillsammans med Jacob fortsätta att utveckla sporten. Vi har tagit stora kliv varje år – men vi är inte nöjda med det. Arbetet med lagbygget till a-laget är i fullfärd och vi kommer även kommande säsong bygga laget kring en hög arbetsmoral, säger Peter Johansson.