Inför helgens dubbla hemmamatcher – ”Att hitta vägar att vinna är viktigt under säsongen”

För andra helgen i rad bjuder Väsby Hockey på två raka hemmamatcher. Denna gång kommer Sveriges två nordligaste lag till Stockholms norra förort efter långa resvägar. Kiruna IF heter lördagens motståndare och under söndagen är det Bodens HF som kommer på besök. Två tuffa motståndare men där ett lag ligger i botten och där ett annat precis skuggar Väsby på en tredje plats, endast tre poäng bakom.

Men trots att Kiruna ligger i botten och att Boden ligger i toppen så finns det likheter mellan lagen. Den likheten är dels att lagen ligger etta respektive tvåa i PP-ligan där Kiruna har en utdelningsprocent på hela 29,03% och där Boden endast ligger tiondelar efter på 28,95%.

Den andra likheten är att lagen har bäst utdelning på sina avlossade skott. Där är Boden effektivast i serien med en målutdelning på 12,75% medan Kiruna har 12,11%. Med den goda statistiken är det inte så konstigt att Boden ligger trea i serien men att Kiruna trots det endast skrapat ihop sex poäng på sina elva spelade matcher stavas en mindre väl fungerande defensiv. För lika bra PP-utdelning som de har, nästan lika svagt spel i boxplay har laget visat upp och där till har laget släppt till hela 4,48 mål i snitt per match och ska Kiruna ta de segrar som krävs för att de ska nå playoff så behöver deras defensiva spel förbättras.

När Väsby mötte Kiruna uppe i Lombiahallen så blev det en målrik match där det var just lite svängdörrar i försvarsspelet. Väsby vann då en svängig match med 6-4 efter att avgörandet föll i tom bur.

Svårare hade då Väsby dagen efter då Boden åsamkade Väsby deras största förlust för säsongen. Väsby föll då med hela 6-2 efter att bensinen lite tog slut hos Väsby i den sista perioden då Boden smällde in hela tre mål och d

rog iväg till en ganska så säker seger.

Vi får se hur pigga lagen är denna helg och om möjligen Boden under söndagseftermiddagen får känna på hur tungt det kan vara att prestera på topp en tuff helg när spelarna dessutom har en lång bussresa i benen.

Väsby har sina långresor avklarade och det känns säkerligen skönt. Vad Calle Åsell känner kring det och varför han tror att vi kommer att göra två bra insatser på hemmaisen berättar han enligt nedan följande om.

Hej Calle! Det blev en lyckosam helg med segrar mot Piteå respektive Sundsvall. Hur nöjd är du över de prestationerna?

-Jo, verkligen! 6 av 6 poäng går väl inte att klaga på! Klart nöjd med prestationerna ifrån alla i laget.

Vi gjorde en väldigt bra match mot Piteå men hade det lite svårare mot Sundsvall. Precis som det var när vi spelade mot båda lagen på bortais. Varför har det blivit så tror du?

-Svårt att säga! Sundsvall är ett ungt och bra lag som tutar och kör, kanske utan tanke ibland. Men vårt tålamod i båda matcherna emot Sundsvall blir lite av utslagsfaktorn.

Men trots att vi haft det tufft mot Sundsvall så har vi ändå slagit dem i två raka matcher vilket är starkt i sig. Vad tar man som spelare med sig när man kan vinna en match trots att det hackar och hostar?

-Det blir väl en trygghet, för att hitta vägar att vinna är viktigt under säsongen. Skapar ett lugn kan man säga.

Som vanligt har du gjort bra prestationer ute på isen i Allettan. Hur nöjd är du själv med dina insatser där och känns formen på topp?

-Jo, är väl på skalan 8 av 10 i nöjdhet. Jag har missat lite för mycket lägen för att vara 100% nöjd.

-Men formen på topp? Nej då, har några växlar till att lägga i.

Nu väntar ännu en hemmahelg med två raka hemmamatcher. Hur skönt är det att spela hemma kontra att resa och sedan bo borta för att sedan prestera ute på isen och vad hur mycket tror du det egentligen betyder att spela hemma kontra borta med sådana förutsättningar?

-Blir ju annorlunda, speciellt när resan är av det längre slaget. Rutiner som man har med sömn och mat etc blir ju annorlunda när man är på bortaresor. I övrigt för egen så blir det ingen större skillnad när man väl är på isen. Men absolut skönare att spela hemma så klart.

Kiruna är först ut på lördag. Ett lag som vi slog knappt på bortais och som jagar efter att ta en playoff plats. Vad tror du väntar oss då?

-En fartfylld match. De måste som sagt jaga så hoppas vi kan vara det smartare laget.

Under söndagen väntar tunga och starka Boden. Ett lag som lite påminner om Sundsvall och som vi förlorade borta mot med hela 6-2. Hur vi ska vi försöka ta revansch på dem?

-Göra mål på våra lägen och vara solida bakåt och bjuda på offensiva målchanser.

Slutligen Calle, varför kommer vi fortsätta att spela bra i helgen och vad kan du göra för att försöka leda laget?

-Vi har haft en bra träningsvecka med full trupp, så det känns bra! Ska som vanligt med hårt jobba för leda laget på isen.

// # 24 – Calle Åsell

Truppen i Väsby är i skrivande stund glädjande nog komplett vilket innebär att Axel Olsson äntligen är tillbaka i spelsuget skick.

Varmt välkomna till helgens hockeyfester!

Vid pennan

Krister Holmgren

Foto: Mikael Einarsson